Macro-indicatoren voorspellen BTC-rally als Bitcoin-prijsvolatiliteit ziet er 3 jaar lang laag uit.

Vier macro-indicatoren suggereren dat een Bitcoin-uprend nabij is, na bijna twee maanden van stagnatie in een krappe marge.

Sinds begin mei is de prijs van Bitcoin in een krappe marge tussen $8.500 en $10.000 tot stilstand gekomen. Het grootste deel van de afgelopen maand is BTC tussen $9.000 en $9.500 gebleven, aangezien de gerealiseerde volatiliteit een driejarig dieptepunt bereikte.

Volgens Skew is de volatiliteit van Bitcoin sinds 2017 tot ongeziene niveaus gedaald. Onderzoekers van Skew schreven: „#bitcoin realiseerde volatiliteit op een driejarig dieptepunt, Tesla eet Bitcoin’s lunch!“

De meerjaarlijkse lage volatiliteit te midden van sterke rally’s van altcoins wekte de verwachtingen van een grote prijsbeweging. De afgelopen weken hebben altcoins zoals Chainlink (LINK), Tezos (XTZ) en Cardano (ADA) het beter gedaan dan zowel Bitcoin (BTC) als Ether (ETH). Zo bereikte LINK in de tweede week van juli een nieuw hoogtepunt, ondanks de stagnerende crypto-markt.

Gebaseerd op de toename van de eetlust voor cryptocrèmes met lage marktkapitalisaties, verwachten handelaren over het algemeen dat Bitcoin een piek in de volatiliteit zal vertonen. Scheve gegevens tonen aan dat grote Bitcoin-futuresbeurzen zoals Bybit een geleidelijke toename van de open belangstelling hebben gezien.

De term open rente verwijst naar het totale aantal lange en korte contracten dat openstaat op de termijnmarkt. De open rente van BitMEX en Bybit, die stijgt naar respectievelijk $650 miljoen en $500 miljoen, geeft aan dat futures handelaars snel anticiperen op de volatiliteit. Aangezien verschillende statistieken wijzen op een beslissende Bitcoin-prijsbeweging, suggereren vier belangrijke macro-indicatoren een opwaartse trend.

Bitcoin-netwerkhashash rate bereikt een recordhoogte.

Gegevens van Blockchain.com laten zien dat de hash rate van het Bitcoin-blokketennetwerk op 8 juli een nieuw recordhoogte bereikte, met 125,99 miljoen terahashes per seconde. Het overtrof de vorige recordhoogte die in de eerste week van maart was ingesteld, momenten voordat BTC onder de $3.600 viel op Zwarte Donderdag.

Het hashtarief van Bitcoin dat zo snel na de blokbeloning die op 11 mei halveert, naar een nieuwe hoogte schommelt, draagt gewicht. Een halvering leidt meestal tot een aanzienlijke daling van het hasjtarief omdat het ’s nachts de helft van de hoeveelheid BTC die de mijnwerkers kunnen winnen, vermindert. Na een halvering ontginnen de mijnwerkers minder BTC en genereren ze minder inkomsten, maar hun kosten voor de ontginning blijven gelijk. Analisten verwachtten dan ook dat het hasjtarief gedurende een relatief lange periode in de loop van 2020 zou dalen.

Na de halvering daalde het hashgehalte zelfs tot 90,29 miljoen TH/s. In minder dan twee maanden tijd bereikte het een nieuwe piek, wat erop wijst dat de mijnbouwsector gezond blijft en de kans op een doodsspiraal uiterst gering is.

Er werd ook gevreesd voor een doodsspiraal, die optreedt wanneer de meerderheid van de mijnwerkers in het Bitcoin-netwerk helemaal stopt met de mijnbouw. Theoretisch zou een doodsspiraal kunnen ontstaan als de mijnbouw in korte tijd grotendeels onrendabel wordt.

Maar mogelijk als gevolg van het regenseizoen in Sichuan, China dat de elektriciteitskosten heeft verlaagd, hebben de mijnwerkers zich snel hersteld van de halvering, waardoor de kans op een plotselinge uitverkoop, die de verkoopdruk op Bitcoin zou kunnen doen afnemen, kleiner wordt.

Uitgebreide assortimenten leidden eerder tot rally’s

Volgens een door Bitcoin-handelaar „Nunya Bizniz“ gepubliceerde grafiek zag de prijs van BTC historisch gezien uitgebreide ranges na een halvering, die in het verleden tot aanzienlijke rally’s hebben geleid.

Op dit moment gaat Bitcoin zijn 10e week in in een krappe range. Het zag een bereik van zes weken en een bereik van 15 weken in respectievelijk 2012 en 2016. Beide reeksen leidden binnen enkele maanden tot aanzienlijke rally’s. Nunya Bizniz schreef: „Bitcoin is Bitcoin. Zijdelingse prijsactie na de halvering is de norm, aangezien BTC nu zijn 10e week in een krappe range binnenkomt. Wanneer raket?

Een uitgebreide tight range wordt beschouwd als een optimistische trend, omdat het een basis opbouwt voor een sterkere rally. Wanneer BTC op de achterkant van een kortstondig bereik rallyt, kan het kwetsbaar zijn voor een steile correctie.

Het Hash Ribbons koopsignaal bevestigd

Op 13 juli meldde Charles Edwards, digital asset manager bij Capriole, dat het langverwachte Hash Ribbons koopsignaal werd bevestigd. Edwards, die de indicator creëerde, schreef in een tweet: „#Bitcoin Hash Ribbons ‚Koop‘ signaal zojuist bevestigd. Het post-Halving signaal is bijzonder. Het zal waarschijnlijk een zeer lange tijd duren tot het volgende signaal zich voordoet. …en zo begint de grote stierenloop.“

De Hash Ribbons indicator ziet het dieptepunt van Bitcoin door het voorspellen van een potentiële mijnwerkerscapitulatie door de evaluatie van de hasjsnelheid. De indicator is gebaseerd op een theorie dat BTC de neiging heeft om de bodem te bereiken nadat de mijnwerkers de hash hebben verkocht, of nadat de hash rate van BTC een dieptepunt heeft bereikt. Zowel de record-hoge hash rate van Bitcoin als het Hash Ribbon koopsignaal geven aan dat mijnwerkers al door een uitverkoopfase zijn gegaan.

Record-opnames gelijk aan massa HODLing

De „HODLwave“ grafiek, gemaakt door cryptocurrency investeerder Willy Woo, laat een toename zien in de nieuw gevonden vraag naar Bitcoin. De lagere HODL-golven hebben de neiging om te stijgen tijdens een marktondergrond omdat er nieuw geld op de markt komt. Op zijn website legt Woo het model uit: „De bovenste contouren, vertegenwoordigen het aanbod (oude munten die onbewogen zijn gebleven), terwijl de onderste contouren de nieuwe vraag vertegenwoordigen (munten die onlangs zijn verschoven). De samengestelde weergave toont duidelijk elke stierencyclus die een nieuwe vraag oplevert„.

Verschillende gegevenspunten suggereren dat langetermijnbeleggers in Bitcoin steeds meer vasthouden aan BTC omdat de markt een consistente instroom van nieuwe beleggers ziet. De gegevens geven aan dat BTC zich in een accumulatiefase zou kunnen bevinden, waarin bestaande en nieuwe investeerders een lange termijn bullmarkt voorzien.

Alistair Milne, chief investment officer van Altana Digital Currency Fund, suggereerde dat de HODLing-activiteit wijst op een bullish Bitcoin-trend. Ook Rafael Schultze-Kraft, chief technical officer van on-chain market analysis firm Glassnode, is het eens op basis van on-chain datapunten:

„BTC-levering is niet in meer dan een jaar verhuisd. 62%. BTC-levering met winst: 77%. Lees: Veel beleggers zouden winstgevend kunnen zijn, maar kiezen er in plaats daarvan voor om te kappen. Hoe kun je niet bullish zijn op #Bitcoin?“

Externe variabelen

Onderzoekers van Glassnode ontdekten dat externe marktkrachten de opleving van Bitcoin lijken te vertragen, zoals Liesl Eichholz, die verantwoordelijk is voor de groeistrategie van het bedrijf, schreef in een nieuwsbrief: „Externe marktkrachten zoals systeemonzekerheid en onbekende correlaties met de traditionele markten kunnen BTC er in dit stadium misschien van weerhouden uit te breken, maar de signalen blijven desondanks sterk.

Zoals Cointelegraph op 15 juli meldde, wijzen technische indicatoren erop dat de Amerikaanse beursrally oververhit is. Als aandelen dalen, gezien de recente correlatie tussen Bitcoin en aandelen, zou BTC steeds kwetsbaarder kunnen worden voor een kortetermijncorrectie.

Er is een extern risico dat een potentiële terugtrekking van de Amerikaanse aandelenmarkt de eetlust voor risicovolle activa zou kunnen doen afnemen. Maar een samenloop van recordhoeveelheid hasj, stijgende HODLing-activiteit, het Hash Ribbons koopsignaal en historische Bitcoin-prijspatronen hebben veel beleggers optimistisch gestemd in het vierde kwartaal van 2020.